Friday, November 3, 2017

Teme de licență la drept

În legătură cu informatica și dreptul am două mici povestiri.
Prima povestire se referă la anul 1985 în care am fiost trmis la Facultatea de Drept să discutăm cu cineva de acolo despre programa de informatică, unde profesorul Cristian CALUDE era propus să predea studenților de acolo ceva de informatică și de programare, parcă în limbajul COBOL care se preta la lucru cu fișiere și se știe că legile, articolele de lege, decrete, HG-urile se pretează a fi stocate în fișiere și regăsirea se face mult mai ușor din fișiere, căci bazele de date erau prea la început, iar SGBD-ul SOCRATE era greu accesibil vulgului, cum plăcea unora să zică.
A doua povestire este legată de o aventură cu CINOR-ul, căci cineva șterpelise baza de date de acolo, lucru simplu, căci copierea ei nu era nicio problemă, legea dreptului de autor venind cu aproape două decenii mai târziu. Baza de date conținea toate legile și alte tipuri de acte normative transpuse în format digital de cei de la CINOR, cu un sistem foarte elaborat de regăsire a legilor, articolelor de lege sau a altor părți. Am făcut parte din echipa de experți care avea să evidențieze furtul, căci hoțomanul nu era un maestru care măcar să facă anumite corecții sau să modifice lungimi de texte și mecanisme de regăsire.
Nu fac niciun fel de afirmații legate de teme ale lucrărilor de diplomă de la Drept de dinainte de 1989 în care viitorii avocați, procurori sau judecători să fie avut în titlul lor cuvântul calculator sau cuvântul software sau cuvântul fișier sau cuvintele baze de date. Știu că o colegă avea soțul consilier juridic și parcă se juca cu niște cartele perforate, dar numai pentru a o ajuta pe soția lui chimista care era cercetătoare la ICECHIM și trebuia să ruleze programe FORTRAN de modelare de procese chimice, deci nu era nimic de drept acolo.
În temele de licență identificate de mine, am efectuat căutări ale cuvintelor electronic, software, calculator, semnătură, informatică, program, fără însă a le găsi. Nici alte cuvinte precum web, site, online, aplicații, flux nu apar în contextul informaticii moderne de azi. 





(03 noiembrie 2017)

No comments:

Post a Comment