Saturday, November 4, 2017

Teme de licență la arhitectură

În 1998 am avut posibilitatea să colaborez cu profesorul Victor CROITORU de la Institutul Ion MINCU de arhitectură într-un proiect TEMPUS și vizitându-l am văzut în sediul Institutului cum pe ecranul unui monitor rula un film în care se făcea o vizită virtuală la Mănăstirea Văcărești. Era o realizare remarcabilă pentru acea vreme și execuția era splendidă, mai ales că integrase acolo elemente care se mai păstrează încă pe la Mogoșoaia.
Știam că există medii de dezvoltare de aplicații virtuale în 3D, dar de văzut ceva făcut la noi nu văzusem. Am devenit optimist când am văzut acel film și m-am așteptat să văd în timp o explozie de astfel de filme, știut fiind faptul că înainte de 1989 multe au fost bisericile și clădirile de patrimoniu demolate pentru a face loc unei sistematizări faraonice, tot opera unor arhitecți de palat.
După anul 2.000 am văzut reviste de arhitectură care se vindeau cu un CD în care erau 50 sau mai multe proiecte propuse de vile. Am înțeles că acum arhitecții care realizează proiectele pentru obținerea de autorizații de construcție se ajută masiv de calculatoare, căci există software performant care-i ajută să facă tot felul de proiecte. Nu am o explicație de ce construcțiile care au înflorit ca ciupercile, realizate pe bază de proiecte semnate de arhitecți arată atât de oribil. O explicație ar fi că proprietarilor le vin idei și se depărtează de proiectul inițial căci nimeni nu-i verifică de niciun fel.
Pe vremuri urmăream la vitrina Institutului lucrările de diplomă ale absolvenților, lucrări așa de frumoase încât de multe ori reveneam să le văd. Aveau soluții extrem de interesante la a integra lucruri moderne într-un peisaj cenușiu cum sunt mai toate orașele. Chestia este că n-am văzut implementate niciodată acele soluții, construcțiile moderne fiind la fel de hidoase ca cele de dinainte.
Acum Institutul Ion MINCU se numește Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion MINCU -UAUIM, iar la Departamentul de Științe Tehnice are discipline în care tehnologiile informaționale sunt prezente, ceea ce permite formarea unui arhitect modern, gata să participe la realizarea celor mai îndrăznețe proiecte. În prezentarea departamentului pentru anul 2017 era textul:
Tehnologia informațională este utilizată ca suport didactic pentru înțelegerea comportamentului clădirii sau al unor componente constructive în relația cu mediul ambiant și condițiile de funcționare.
Tehnologia informațională este utilizată ca suport didactic pentru înțelegerea comportamentului clădirii sau al unor componente constructive în relația cu mediul ambiant și condițiile de funcționare.
La Facultatea de Arhitectură figurează disciplinele:
- Grafică 2D 
- Proiectare de arhitectură. 
- Proiectare asistată de calculator la anii al II-lea, al III-lea și al IV-lea,  disciplină opțională.
La doctorat este tema Schimbări de paradigmă în evoluția arhitecturii determinate de progresul tehnologic (în particular sec.XX-lea și al XXI-lea, unde cu siguranță se regăsesc elemente de utilizare a tehnologiilor IT&C în arhitectură și urbanism.
Deși articolul acesta se intitulează teme de licență din care să se vadă cum se utilizează calculatorul acolo în arhitectură, nu am găsit o listă cu aceste teme, dar voi insista.
Temele de licență la arhitectură și urbanism  utilizează computerele pentru că acum fără a face grafică 2D sau 3D fără calculator este deja un lucru greu de imaginat. Proiectele ambițioase au și o componentă de grafică sau de realizare de componente de lume virtuală, mai ales pentru a arăta în mod sugestiv cum se integrează o nouă construcție într-un peisaj dat.



(04 noiembrie 2017)

No comments:

Post a Comment