Wednesday, November 1, 2017

Teleprelucrare

Teleprelucrarea este un lucru de excepție în istoria informaticii pentru că a determinat ieșirea dintr-o cochilie aproape imposibil de destrămat a calculatoarelor, realizând prelucrări la distanță. Acum cuvântul teleprelucrare este un pic depășit, chiar supărător, locul lui fiind luat de telelucru, teleconferință sau de altele cu impact și mai mare cum este telefonul mobil.
Teleprelucrarea reprezintă un mod de a combina operațiunilor specifice telecomunicațiilor cu operațiile specifice calculatoarelor, realizând un tot unitar care interacționează în transmiterea, recepționarea și prelucrarea  automată a informațiilor.
În sistemul statistic teleprelucrarea s-a dovedit a fi extrem de necesară pentru că de la calculatoarele din cele 41 de oficii de calcul ale DJS-urilor se transmiteau datele agregate la nivel de județ către calculatorul Centrului de Calcul din Drumul Taberei unde se făceau centralizările la nivel de țară, rezultate care se transmiteau la calculatoarele de la Centrul de Calcul al CC sau de la Guvern.
Când în anul universitar 1969 - 1970 profesorul meu de Sisteme de calcul, marele profesor Nicolae RACOVEANU arăta la un curs că în USA dacă cineva dorea să-și rezolve o problemă, lansa prelucrarea la el în universitate și funcție de cum erau ocupate calculatoarele de la alte universități, respectiva problemă era fragmentată și se făceau prelucrările pe bucăți în diferinte alte locuri, după care se făcea reasamblarea întregului, totul fiind posibil prin teleprelucrare. Ceva mai târziu am văzut la televizor cum s-a făcut teleprelucrare între Centrul de calcul de la DCS și un terminal de la Pavilionul Expozițional din Casa Scânteii undeva prin anul 1980.
Au apărut lucrări destinate teleprelucrării din care enumăr:
M. PREDESCU, Gh. SOFRONIE, C. BARON, R. MIHALCA - Sisteme electronice de calcul si teleprelucrare : curs si aplicatii : partea I : Prelucrarea datelor cu echipamente de mica si medie automatizare, Bucuresti : Editura ASE, București, 1981, 452 pg.
Gh. DODESCU, Fl. PILAT, C. BARON, Gh. SOFRONIE - Sisteme electronice de calcul si teleprelucrare : partea I : Culegerea si prelucrarea datelor cu micro si minicalculatoare : note de curs : pentru uzul studentilor, Editura ASE, București, 1985, 411 pg.
 Gh. DODESCU, Fl. PILAT, I. BUCUR - Sisteme electronice de calcul si teleprelucrare : partea a II-a, Lucrari practice si probleme, Editura ASE, București , 1983, 293 pg.
Fl. PILAT, L. COCULESCU, V. CRISTEA - Teleinformatica, Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1986, 484 pg.






(01 noiembrie 2017)

No comments:

Post a Comment