Sunday, November 5, 2017

Centrul de calcul de la Tractorul

Și la acest Centru de calcul am ajuns tot cu ocazia unei practici în producție a studenților. Eu mai tânăr fiind și nespunând niciodată nu, eram trimis oriunde era nevoie și nu tocmai unde era comod, căci la Brașov erau multe centre de practică răspândite peste tot, centre care trebuiau baleiate regulat. La Centrul de calcul de la Tractorul se făceau prelucrări ceva mai diversificate decât întâlnisem prin alte centre de calcul, căci specialiștii de acolo aveau sarcini și permene precise. Arrdealul începea de la Brașov și se simțea acest lucru. oamenii erau deschiși pentru că știau problemele și aveau capacitatea de a le explica. Acolo am văzu un centru de practică de nota 10, unde un specialist din centrul de calcul era detașat și se ocupa exclusiv de studenți, fără abordări formale. Ei vedeau în studenți viitori specialiști care vor lucra acolo.
În legătură cu acest Centru de calcul am o întâmplare ieșită din comun. Trebuia să-l întâlnesc pe un absolvent dintr-o promoție cu care lucrasel la lucrarea de diplomă și doream să fac o colaborare pe o problemă de ordonanțarea producției într-o zonă limitată. Era 15 noiembrie 1987 dimineața foarte devreme. Când să mă urc în mașina mea, acel ARO 244D cu care m-am lăudat tot timpul, am avut surpiza să văd că hoții îmi spărseseră mașina care nu a pornit că avea filtrele de motorină îmbâcsite. Desfăcuseră butucul și făcuseră contactul de pornit, dar nu au reușit. M-am dus la miliție dar nu am rezolvat nimic că milițianul fusese bătut de niște borfași beți. Și uite că mașina mi-a salcat pielea, căci nu știu cum s-ar fi interpretat să apară o mașină 2-B-9014 dinspre București când Brașovul dăduse în clocot și tocmai la Tractorul fusese butoiul de pulbere.


     *
*          *
Voi fi recunoscători turutor celor care  mă vor ajuta fie cu detalii, fie cu elemente care să corecteze cele relatate aici. Toate materialele propuse de mine aici la generații de echipamente de tehnică de calcul sunt provizorii, întrucât documentarea provine din mai multe surse pe care nu am avut posibilitatea să le verific. Pe măsură ce voi găsi elemente noi, le voi prezenta aici, dar nu vreau să scriu lucruri aproximative.

(05 noiembrie 2017)


No comments:

Post a Comment