Sunday, November 5, 2017

Centrul de calcul de la Republica

Uzinele Republica era una dintre cele mai importante unități din industria grea de la noi, iar Centrul de calcul de la Republica era cu vechi șatate în informatică.
Când eram student în anul al III-lea, undea prin anul 1967-1968 profesorul de Management, Constantin PINTILIE venea cu un specialist îm programarea producției de la Centrul de calcul al uzinelor Republica. Acesta ne spunea cum se fac acolo programarea producției folosind fișiere pe cartele perforate. M-a uimit realismul pe care acest specialist îl împărtășea unor tineri plini de idealism.
O chestie am reținut și aceea era legată de faptul că un sistem informatic este viabil când volumul de modificări nu este foarte mare, adică actualizările să nu fie mai mari de 15% din tot ce s-a planificat, căci atunci tot ce se va face nu este altceva decât a face corecții. Câtă dreptate avea, acel specialist!
Un alt aspect spus de acel specialist era legat de faptul că în contabilitatea informatizată nu mai ai cum să furi, așa cum se face în sistemul manual, căci sunt prea multe chei de control și nici cei mai șmecheri contabili nu au cum să iasă din hățisul validărilor în cascadă, căci niciun hoț nu este perfect.
Specialistul de  la Centrul de calcul de la Republica m-a făcut să abordez cu mult realism toate soluțiile de informatică și să nu cred că tot ce zboară se și mănâncă în industrie.



(05 noiembrie 2017)

No comments:

Post a Comment