Wednesday, November 1, 2017

Calitate software

Când prin anii '70 dar mai ales prin anii '80 am început să discut despre calitatea software, totul părea în ochii colegilor din catedră dar și în rândul specialiștilor o glumă cam nesărată.
În vremurile de demult, la disciplina Programe aplicative predată studenților Facultății de cibernetică am inclus un capitol de calitate software. Și la cursul postuniversitar am avut capitole de Calitate software. Acolo am prezentat ceea ce era în literatură dar și rezultate ale cercetărilor efectuate de un grup de lucru care mai publica în reviste de la noi dar și din străinătate. După 1989 și mai ales după ce au apărut masteratele de tot felul, am introduc câte ceva de calitate software, ajungând să existe un curs chiar cu numele de Calitate software la masterul de Informatică Economică de la facultatea CSIE din ASE. Acel curs are cam aceleași lucruri pe care le prezentam și cu ani în urmă, precum:
- concepte de bază;
- caracteristici de calitate;
- fiabilitate și modele;
- portabilitate;
- mentenabilitate;
- complexitate;
- generalitate;
- generalitate;
- testabilitate;
- corectitudine;
- metrici de calitate software;
- proprietăți indicatori: senzitivitate, caracter necompersatoriu, caracter necatastrofic;
- agregarea indicatorilor;
- rafinarea metricilor software;
- optimizarea calității;
- costul calității;
- managementul calității software;
- planificarea calității;
- controlul calității;
- standarde de calitate;
- căi de creștere a calității software.
În timp au apărut materiale despre calitatea software precum:

  • Doina BANCIU, Alexandru BALOG - Calitatea sistemelor si serviciilor de e-learning, Editura AGIR, Buc. 2013, ISBN 978-973-720-494-3, 184 pag.
  • Alexandru BALOG - Calitatea sistemelor interactive: studii si experimente, Editura MatrixRom, Buc. 2004, ISBN 973-685-826-X, 210 pag.
  • Alexandru BALOG - Calitatea produselor software - masurare, analiza si evaluare, Editura INFOREC, Buc., 2000, ISBN 973-99450-1-5, 134 pag.
  • Alexandru BALOG - Analiza statistica si evaluarea calitatii software-ului, Editura Calipso 2000, Bucuresti, 1997, ISBN 973-97077-2-6, 180 pag.
  • Alexandru BALOG - Evaluarea proceselor software, Editura ICI, Bucuresti, 1999, ISBN 973-98406-4-7,148 pag.
  • Ion IVAN,Gheorghe NOSCA, Sergiu CAPISIZU, Marius POPA - Managementul calitatii aplicatiilor informatice, Editura ASE, Bucuresti, 2007, 500 pg
  • Ion IVAN, Cristian AMANCEI - STABILITATEA COEFICIENTILOR MODELULUI GLOBAL DE CALITATE SOFTWARE, teorie, practica, experimente, Editura ASE, Bucuresti, 2006, 172 pg
  • Ion IVAN, Catalin BOJA - MANAGEMENTUL CALITATII PROIECTELOR TIC, Editura ASE , Bucuresti, 2005,  122pg.
  • Ion IVAN, Laurentiu TEODORESCU - Managementul calitatii software, Editura INFOREC, Bucuresti, 2001, 150 pg.
  • Gheorghe NOSCA, Ion IVAN, Sebastian TCACIUC, Otilia PARLOG, Razvan CACIULA - Calitatea datelor, Editura INFOREC, Bucuresti, 1999, 102 pg.
  • Ion IVAN - Asigurarea calitatii software, in INFORMATICA, Editura stiintifica si enciclopedica, coordonator Gh. DODESCU, Bucuresti, 1987, pg. 434-440
  • Ion IVAN - Asigurarea calitatii software, in INFORMATICA, Editura stiintifica si enciclopedica, coordonator Gh. DODESCU, Bucuresti, 1987, pg. 434-440
  • Tudor BARON, Alexandru BALOG, Ion IVAN - Calitatea produselor program, Lito ASE, Bucuresti, 1983, 24pg
  • Tudor BARON, Ion IVAN, Alexandru BALOG- Informatica Economica: Calitatea programelor si stilul de programare, lito ASE, Bucuresti, 1984, 43 pg.
Au mai fost și alte materiale publicate în reviste de specialitate, mai ales înainte de 1989 când accesul de a publica materiale mai extinse sub forma unor cărți era destul de dificil de realizat. Calitatea software este cu atât mai necesară cu cât aplicațiile online impun înzestrarea cu niveluri pentru caracteristicile de calitate care să permită utilizarea 24/24 și 7/7 a aplicațiilor în orice condiții, căci ele funcționează independent de dezvoltatori.
Când se vorbește despre calitate software trebuie să se vorbească despre indicatori care măsoară caracteristicile cantitative și calitative ale unui program, dintre care enumăr:
- lungimea programului;
- gradul de ocupare a zonelor de memorie;
- lungimea zonelor de memorie;
- complexitatea programului;
- gradul de satisfacție al utilizatorului;
- productivitatea programatorului;
- nivelul de mentenabilitate;
- nivelul de fiabilitate;
- costul calității software;
- indicator agregat;
- durata de viață a produsului software.
Când se analizează calitatea software fără măsurători nimic nu este clar și nimic nu are suport de decizie, pentru cei care își propun creșterea performanței oricărei aplicații informatice.
Sunt diferite opțiuni legate de indicatorii de calitate. Unii preferă incicatorii separați pentru fiecare caracteristică de calitate, alții preferă indicatoul global de calitate.






(01 noiembrie 2017)

No comments:

Post a Comment