Monday, October 2, 2017

Programarea structurată


Deși s-a făcut multă vâlvă cu programarea structurată, ea nu a prins mult timp la noi pentru că limbajul FORTRAN nu era făcut pentru așa ceva. A scrie un program structurat în FORTRAN era ca și cum programatorul s-ar scărpina în nas ducând mâna pe la ceafă.
Cartea de programare a lui Stelian NICULESCU referită prin:
Stelian NICULESCU - FORTRAN, inițiere în programare structurată, Editura Tehnică, București, 1979, 278 pg,
excelent scrisă dealtfel, a dat o metodologie, un mod de gândire, dar nu ceva care să fie transpus imediat în texte sursă, căci limbajul FORTRAN avea un mod de-a dreptul bizar de a implementa structura alternativă, el neavînd acel magnific else în structura prea simplificată if (expresie)eticheta1,eticheta2,eticheta3.

Structura alternativă, frumoasă în schema logică, are o rezolvare de tot râsul în textul sursă FORTRAN prin introducerea de comentarii și de GO TO spe un CONTINUE.

Structura repetitivă de tip DO-UNTIL este superbă în schema logică.


Arată rău ca secvență de FORTRAN prin artificiile de dragul a nimic drăguț și simplu. Aceste exemple sunt din cartea:


În facultăți s-a predat programarea structurată, în cursurile de pregătire făcute peste tot pentru programatorii aflați în funcție s-au predat cursuri și s-a făcut practică de analiză și de dezvoltare de structuri software după principiile programării structurate. Ideia fundamentală era să se elimine din programe instrucțiunea GO TO despre care teoreticienii din programare aveau o părere foarte proastă căci ea distrugea liniaritatea programelor. Eu cred că dacă ne gândim ceva mai bine vom vedea că la nivel de text assembler instrucțiunea BRU este de neocolit, dar aceasta este o altă poveste.
dacă programele FORTRAN erau mai puțin structurate, știu că multe dintre programele scrise în limbajul COBOL au fost scrise structurat, ceea ce este mare lucru, dacă se are în vedere că peste 60% dintre programele aflate în uz curent în centrele de calcul erau scrise în COBOL.
În centrele teritoriale de calcul sau în oricare altă entitate unde se elabora software, faza de elaborare a diagramelor - schemelor logice, evidenția utilizarea cerințelor programării structurate, lucru deosebit de important pentru lizibilitatea lor și pentru asigurarea corespondenței aproape 1:1 a blocurilor de acolo cu instrucțiunile din textele sursă.
(02 octombrie 2017)

No comments:

Post a Comment