Friday, November 17, 2017

Moneda virtuală - bitcoin

Pentru mine bitcoin am crezut că reprezintă o revoluție. Este însă o mare dezamăgire. În vremurile de demult ale informaticii mi-am închipuit că această descoperire epocală care este calculatorul electronic, va aduce cu sine o revoluție și în ceea ce se numește etalon valoric, etalon care acum este aurul, metalul la care se raportează umanitatea în tot ceea ce face și mai ales în ceea ce face nasol rău de tot. Am sperat că o dată cu calculatorul, așa cum s-a găsit un alt etalon pentru a măsura lungimea, metrul de la Sèvres ca fiind egal cu egal cu 1.650.763,73 lungimi de undă în vid ale radiației care corespunde tranziției atomului de kripton 86 între nivelele energetice 2p10 și 5d5, am sperat zic, că se va găsi și în zona financiară ceva la fel de altă natură decât raritatea și finețea aurului, care să răstoarne tot eșafodajul din finanțe, eșafodaj care generează cele mai absurde abordări de forță ale celor autointitulați fără niciun drept puternicii lumii.
Am așteptat răbdător și în tăcere sperând că noul etalon va apare asemeni unei zeițe nu din spuma mării, ci din raționamente profunde, după tot ce s-a întâmplat cu evoluția limbajelor de programare și a compilatoarelor performante pentru sistemele de operare TOS, DOS și OS. 
A apărut limbajul FORTRAN, s-a dezvoltat o generație de software și noul etalon nu a apărut.
A apărut limbajul COBOL, s-a dezvoltat a doua generație de software și noul etalon nu a apărut.
A apărut limbajul C, s-a dezvoltat a treia generație de software și noul etalon tot nu a apărut.
A apărut limbajul C++, cu abordarea obiectuală în software și noul etalon tot nu a apărut.
A venit anul 2009 și și-a făcut apariția bitcoin-ul o creație pentru lumea digitală, despre care la început am crezut că este miracolul însuși, pentru că schimbă totul, adică ordinea de mii de ani a aurului etalon. M-am înșelat. Această construcție este de fapt o convenție care se desprinde de regulile cu care a fost creată și și-a început viața sa, fiind pusă în corespondență cu dolarul american, care dolar este pus în corespondență cu aurul pur la nivelul anului 1849 moneda deun US dollar era 1.672 gr. Și la noi BNR scoate monede de aur care au prețuri dependente nu de aurul conținut, ci de tiraj, deci de valoarea numismatică.
Noua momedă, virtuală desigur se tranzacționează ca oricare alta și  un  Bitcoin este acum 7636.05 USD, comportamentul său fiind unul oarecare, fără să fie bictcoin-ul acel ceva special care să demoleze tot eșafodajul celor peste 2.500 de ani  de domnie ai etalonului aur. Moneda aceasta a intrat și ea asemeni oricărei monede a unui stat-pecingine care se revarsă peste tot și se tranzacționează în mod banal, dar unii zic că este un mod sigur și categoric, după modul în care este definită ca o convenție și nimic altceva, așa cum sunt definite toate monedele statelor. Dacă legea conform cărora masei monetare trebuie să-i corespundă bunuri și servicii create de o națiune într-un interval de timp și în cazul acestei monede virtuale tot o convenție îi stă la bază, criteriile fiind obținute prin translatare. Numai așa se explică creșterea simultană a masei de bitcoins și a nivelului acesteia în USD. Lumea a prins curaj și încredere în bitcoins și deja se fac tranzacții la burse și în domeniul imobiliar chiar. Am cunoscut persoane dornice să achiziționeze bitcoins pentru securitatea cu care se gestionează.
Cred că omenirea mai are de așteptat încă mulți ani până se va impune altceva în locul monedelor cu corespondent în aurul pur și acel ceva care să pună ordine în haosul care domină acum lumea și care înseamnă element de regres sigur pentru aceasta atât timp cât convenția aceasta veche domină.






(17 noiembrie 2017)

No comments:

Post a Comment