Monday, October 2, 2017

Programarea standard


În anul 1980 am publicat la Editura Litera din București cartea Programmarea standard în a cărei bilbiografie nu se află niciun document de partid sau cuvântare a lui Nicolae CEAUȘESCU așa cum se obișnuia, care se referă prin:
Ion IVAN - Programare standard, Editra litera, București, 1980, 123 pg..
Am ales un design al copertilor care să sugereze ceea ce se utiliza atunci în informatica aplicată - cartela perforată Față de cum arata acum textele de la imprimantele laser, ceea ce se tipărea prin anii '70 - '80, după cum se vede pe ultima copertă, este o diferență de la cer la pământ. Nu are referiri in nota introductivă la politica partidului așa cum aveau toate carțile.
Bibliografia nu contine lucrari politice, cuvântări ale lui Nicolae Ceaușescu și nici documente de partid. O astfel de abordare, în anul 1980 așa cum rezulta din coperta interioară, nu este un lucru oarecare, din moment ce toată lumea făcea altfel, pentru a ușura publicarea de lucrări care nu erau nici de economie politică, nici de socialism științific, nici de filosofie, care justificau într-o oarecare masură abateri de la rigorile științifice.
Am zis ca analiștii sunt mai întâi excelenți programatori, iritând colegi care făceau analiză de sistem informatic fără să fi scris vreodată o linie sursă de program.
Pe cele 123 pagini sunt:
- cuprinsul în limba română, rusă, engleză și germană
- nota introductiva
- două anexe
Lucrarea are nouă capitole, după cum urmează:
- consacrarea unei terminologii
- complexitatea sistemelor de programe
- calitatea sistemelor de programe
- productivitatea muncii programatorilor
- gestiunea resurselor în unitațile de informatică
- premisele programării standard
- proceduri, secvenîe și programe standard
- programarea standard este....
- două instrumente utile pentru programarea standard.
Cartea era rezultatul unei experiențe intense de soluționare de probleme complexe prin reutilizare de proceduri și secvențe de program orientate pe prelucrări matriceale. Construisem o bibliotecă de proceduri FORTRAN pentru calcule matriceale care permitea:
- citirea de pe cartele a matricelor pe linii, pe coloane, dar și a matricelor rare
- afișarea de matrice pe linii, pe coloane, integrale, pe blocuri
- efectuarea de calcule matriceale
- calcul determinanți
- aflarea inversei
- generarea de matrice după reguli
- calcule cu linii ale matricelor
- calcule cu coloane ale matricelor
- extragerea de submatrice
- inversarea matricelor folosind blocuri
- agregări de matrice
- însumari pe linii
- însumari pe coloane
- aflarea de minime și maxime pe linii/ coloane
- interschimb linii/coloane/elemente
- concatenări de matrice.
Testele au vizat estimările prin metoda celor mai mici pătrate clasic dar și în două și trei trepte, precumși tot felul de calcule statistice, analiza dispersională. Chiar și calculele de bilanț se efectuau folosind aceste proceduri, scrise omogen în raport cu un stil de programare și de compunere a listelor de parametri. Procedurile erau autodocumentate și ocupau cam o cutie de cartele perforate. Ele erau gândite încat multe dintre proceduri apelau proceduri considerare că efectuează operații elementare de prelucrări matriceale.
Programarea standard s-a practicat dar nu sub acest nume, ci pur și simplu au fost scrise programe reutilizând componente de bibliotecă în proporție de peste 80%.


(02 octombrie 2017)

No comments:

Post a Comment